Chronische Zorg Dashboard live op 10 mei

Patiëntgerichte zorg dankzij inzicht in chronische zorg

Proigia (VIPLive) lanceert het Chronische Zorg Dashboard op 10 mei! Patiëntgericht werken is tegenwoordig de norm. Daarom heeft Proigia het Chronische Zorg Dashboard ontwikkeld. In tegenstelling tot het huidige Ketenzorgdashboard (KZD) dat sorteert op aandoening, geeft het Chronische Zorg Dashboard keten overstijgend inzicht in chronische zorg. Zo bepalen zorggroepen zelf van welke gedeclareerde patiëntgroepen zij welke chronische zorg gegevens onderzoeken. 


Alle zorggroepen met het VIPLive virtueel KIS kunnen gratis het Chronische Zorg Dashboard gebruiken. Dit dashboard verwerkt data nét anders dan u gewend bent in het Ketenzorgdashboard. De chronische zorg data is namelijk inzichtelijk ‘over de ketens heen’. Wij werken daarom met een opt-in. In het Chronische Zorg Dashboard is namelijk meer data zichtbaar. Lees daarover meer in de volgende alinea. Geef hier toestemming voor activatie van het Chronische Zorg Dashboard voor uw zorggroep.

Dubbelklik om bovenstaande video te vergroten

Welke data zit er in het Chronische Zorg Dashboard?

Dit dashboard bevat samengevoegde patiëntdata gerelateerd aan gecontracteerde zorg. Dus aan chronische zorg-gerelateerde medicijnvoorschriften, episodes en meetwaarden (zie hier het volledige overzicht). 


Data wordt ingelezen van alle patiënten binnen de door de zorggroep gecontracteerde zorg. Van al die patiënten worden vervolgens de aan chronische zorg gerelateerde gegevens ingeladen. Dit biedt keten overstijgend inzicht. Dit verschilt met het Ketenzorgdashboard, waar alleen van patiënten binnen de keten de keten specifieke zorgindicatoren worden getoond.


Voorbeeld: dit betekent dat van een CVRM-patiënt bijvoorbeeld labcode N02A Opioïden en episode P70 Dementie te zien zijn in het Chronische Zorg Dashboard. 


De minimale groepsgrootte in tabellen en grafieken is 10 patiënten. Doorklikken tot individuele patiënten, en ontsleutelen van persoonsgegevens kan vanzelfsprekend níet.
Business Intelligence tool geïntegreerd in VIPLive

Het Chronische Zorg Dashboard is een business intelligence tool geïntegreerd in VIPLive. Dankzij deze tool kun u zich verdiepen in diverse samengevoegde data. 


Groninger Huisartsen Coöperatie (GHC) ging u voor in de pilot Chronische Zorg Dashboard: ‘Met het dashboard maken we onze regionale en praktijkgerichte speerpunten inzichtelijk. Daarbij komen diverse vragen naar boven. Welke data zegt wat? Waarop zijn de getallen gebaseerd? Wat kunnen we hier uithalen voor de regio en de huisartsen? En hoe kunnen we inzoomen op de praktijken?’ Groninger Huisartsen Coöperatie (GHC) deelt feedback met Proigia om het dashboard te finetunen. In de webinar krijgt u onder andere antwoorden op bovenstaande vragen. 
Welke ontwikkelingen verwacht Proigia?

We blijven continue ontwikkelen aan onze dashboards. Onze visie is dat het Ketenzorgdashboard en de Medische-, Algemene-, en Zorggroepspecifieke-rapporten in de toekomst niet meer up-to-date zijn en onvoldoende functioneren voor de hedendaagse zorg. Voor die tijd, kunt u het volgende verwachten:


Implementatie van het Populatiedashboard voor regio-organisaties 

Het Populatiedashboard geeft regio-organisaties inzicht in de volledige huisartsenpopulatie op populatieniveau. Het soort data is hier niet beperkt tot de chronische zorg, maar bevat alle HIS medicijnvoorschriften, episodes en meetwaarden. Dit brengt populatie-gezondheidsmanagement binnen handbereik. Momenteel zijn er al een aantal regio’s aan de slag met dit dashboard op zorggroep niveau.


Lancering Populatiedashboard voor huisartsenpraktijken 

Eind 2023 lanceren we het Populatiedashboard voor huisartsenpraktijken. Dit dashboard zal op een gelaagde en laagdrempelige wijze de data van de gehele praktijkpopulatie presenteren aan de huisarts, POH en praktijkmanager. Dit dashboard wordt samengevoegd met het huidige dashboard voor praktijken. Het nieuwe Populatiedashboard biedt een overzicht met signaleringsfunctie, waarbij desgewenst kan worden doorgeklikt voor onderliggende data. Hier is doorklikken tot individuele patiënten en ontsleutelen van persoonsgegevens wél mogelijk, maar enkel door de huisarts(praktijk).